Bent u een tandenknarser of vermoed u dat u ’s nachts tijdens het slapen tandenknarst? Of heeft u overdag last van knarsentanden of kaakklemmen? Het is een lastige aandoening en kan nog vervelendere gevolgen hebben, op zowel korte als op lange termijn. We leggenu graag in dit artikel uit wat tandenknarsen, ook wel met een mooi woord bruxisme genoemd, is, en nog belangrijker: hoe u tandenknarsen kunt oplossen.
Wat is de oorzaak van tandenknarsen?
Definitie tandenknarsen/bruxisme
Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het (soms hard) over elkaar schuiven van tanden en kiezen. De kracht waarmee dit gepaard gaat is groot, waardoor dit een knarsend en akkelig geluid wordt geproduceerd. Op zich lijkt tandenknarsen geen groot probleem. Veel kinderen hebben er een periode last van, waarna het vanzelf weer stopt. Wanneer het tandenknarsen niet overgaat, kan dit echter wel grotere problemen opleveren voor de gezondheid.
Verschil tandenknarsen en kaakklemmen
Naast tandenknarsen zijn er ook mensen die hun tanden hard op elkaar klemmen. Hierbij wordt er dus niet met de tanden over elkaar geschoven. In plaats daarvan worden de kaken hard op elkaar geklemd. In tegenstelling tot tandenknarsen, vindt kaakklemmen veelal overdag plaats. Kaakklemmen kent echter wel veel dezelfde gevolgen en oplossingen als tandenknarsen.
Wat zijn de oorzaken van tandenknarsen?
Om tandenknarsen te verhelpen, is het in eerste instantie belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Verschillende factoren kunnen ten grondslag liggen aan tandenknarsen. We zetten hieronder enkele mogelijke oorzaken op een rij:
- - Stress;
- - Overmatig alcoholgebruik;
- - Roken;
- - Overmatige cafeïneinname;
- - Angst;
- - Psychische stoornissen;
- - Bepaalde ziektes, zoals Parkinson of Huntington;
- - Slaapproblemen, zoals slaapapneu of snurken;
- - Drugs en medicijnen (zoals Prozac, XTC en cocaïne);
- - Een gebit wat niet goed aansluit;
- - Erfelijkheid (in wel 4060% van de gevallen).
Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?
Hoe komt u erachter dat u tandenknarst in uw slaap?
Zo’n 20 to 25% van de bevolking knarst. Meestal gebeurt dit ’s nachts tijdens de slaap, waardoor niet iedereen weet of hij/zij een tandenknarser is. Als u ‘s morgens wakker wordt met pijn in de kiezen of kaken, wijst dit erop dat u last heeft van tandenknarsen. Het kan ook zijn dat u partner u erop wijst, doordat deze het knarsende geluid ‘s nachts opmerkt en daardoor misschien wakker ligt.
Tevens kan een tandarts tandenknarsen vaststellen, wanneer deze een abnormale slijtage van tanden en kiezen in het gebit opmerkt. Een slaaponderzoek is de officiële manier om gediagnosticeerd te worden met tandenknarsen. Maar dat is vaak erg kostbaar en tijdrovend.
De gevolgen van tandeknarsen.
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben op u gebit. Uw tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies behoort zelfs ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor gelukkig. Andere problemen die ontstaan bij tandenknarsen zijn:
- - Tand of kiespijn;
- - Verdikking of pijn in de kaakspieren en kaakgewrichten;
- - Slaapgebrek en daardoor concentratieproblemen of vermoeidheid;
- - Nek en schouderklachten.
Wat te doen tegen tandenknarsen?
Sommige oorzaken van tandenknarsen zijn direct aan te pakken, waardoor de klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken of het verminderen van je cafeïne- of alcoholgebruik. Ook kunt u voor uzelf nagaan of u last heeft van stress of angst, zodat u dit bij de bron kunt aanpakken. Soms met wat ondersteuning misschien.
Echter, bij veel tandenknarsers is helaas erfelijkheid vaak de oorzaak. Voor deze mensen zijn er andere oplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten. We zetten ze hieronder op een rij.
Oplossingen tegen tandenknarsen
Knarsbitje
De eenvoudigste oplossing is het aanschaffen van een knarsbitje. Dit is een plastic knarsplaatje die u ’s nachts tijdens de slaap in kunt doen. Door de plastic laag kunnen uw tanden niet verder beschadigen. U kunt zowel een
verstelbaar knarsbitje aanschaffen, als een
knarsbitje op maat. De laatste sluit met een gebitsafdruk altijd perfect aan. Een knarsbitje is ook aan te raden bij mensen die kaakklemmen.
Ontspan of mediteer voor het slapengaan
Voor een goede slaap is het altijd belangrijk dat u ontspannen naar bed gaat. Zeker bij tandenknarsers kan het de klachten van een verstoorde nachtrust verminderen. Zorg er dus voor dat u ‘s avonds tot rust komt en de avond afbouwt. DIt kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, met meditatie of ontspanningsoefeningen of een goed gesprek waarin u uw zorgen van de dag kwijt kunt.
Lichaamsbeweging
Om de spanning uit uw lichaam te krijgen voor het slapengaan, is het aan te raden om overdag genoeg te sporten. U kunt kiezen voor een intensieve sport, zoals boksen, hardlopen of wielrennen. Mocht dit niet bij u passen, kunt u er ook voor kiezen om een lange wandeling te maken. Ontspannende sporten als yoga en pilates kunnen ook uitkomst bieden.
Let op uw voeding
Wanneer u last heeft van tandenknarsen kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen de klachten verminderen. We zetten ze voor je op een rij:
- - Gefrituurd eten en junkfood;
- - Koffie;
- - Chocolade;
- - Geraffineerde suikers;
- - Frisdrank.
We hopen dat we u met dit artikel een stuk op weg geholpen hebben met deze informatie over tandenknarsen tijdens de slaap.
Bekijk onze tandenknarsbitjes collectie in onze webshop: